Hoppa till sidans innehåll

Naturpasset


Naturpasset som arrangeras av OK Gynge är ett gratis motionsarrangemang som består av en orienteringskarta med kontroller på. Ni får besöka så många kontroller som ni vill, när ni själva önskar och i vilken ordning ni vill. På varje kontroll står en bokstav som ni antecknar för att kunna vara med i utlottning av priser. 

Naturpasset går att genomföra på många olika sätt; som en promenad med hunden, picknick med barnen, en utflykt med vänner eller som ett sätt att hitta nya löprundor. Du bestämmer själv hur du vill använda Naturpasset. 

Vem kan delta på Naturpasset? 

Vårt mål är att det skall finnas kontroller som passar alla. Svårigheten och terrängen varierar mellan kontrollerna, men alla kontroller är tänkta att vara tillgängliga för de som klarar av att promenera i terräng. Vissa kontroller sitter mycket nära eller nära stigar/vägar, vilket gör att de går bra att besöka med exempelvis barnvagn eller rullator om man har någon i sällskapet som kan ta sig in de sista metrarna i skogen. 

Var finns Naturpasset och hur hittar jag dit?

Under 2021 finns till en början två olika områden.
Vi har markerat lämplig parkeringsplats för bil med lila P på kartan. Nedan finns adress/vägbeskrivning till respektive område. 


Osby Kälsved - Drivebro 1/4-1/8

Kör norrut på väg 23 från Osby (Lars Dufva-rondellen).
För parkering vid Kälsved, tag till vänster efter ca 1km vid gul skylt "Kälsved". Parkering ovanför backen vid gården som ofta kallas "Kälsveds Sigrid". Ungefärlig adress: Kälsved 2023
För parkering längs gamla väg 23 i norr på kartan, tag till vänster ca 3km norr om Osby vid blå skylt mot "Gråshult". Parkering i valfri parkeringsficka längs vägen. 

Lönsboda Nya Kyrkogården 1/4-1/8

Parkering vid "Nya Kyrkogården" som ligger längs Östra Gränsgatan.
Sväng av väg 15 vid kyrkan och sväng in "bakom" kyrkan. Följ sedan små skyltar mot Ö.Kyrkogården.
Ungefärlig adress: Östra Gränsgatan 24

Hjärtasjön Lönsboda 6/6-1/10

Parkering vid Hjärtasjöns badplats eller Hjärtasjötorpet. 
Det har avverkats skog kring kontroll 62, kontrollen sitter kvar. Se bild längre ner för kartjustering. 

Hur får jag tag i en karta?

Tack vare lokala företag, Osby Kommun och Sparkbanken SKåne är kartan gratis och finns tillgänglig på flera sätt.
Kartan över Kälsved & Nya Kyrkogården kommer skickas med post hem till alla hushåll i Osby kommun. Den bör dyka upp i brevlådan kring den 8/4. Kartor finns att hämta utanför Gyngestugan i Marklunda (Karl Johans väg 21) och vid Hjärtasjötorpet. Det går även bra att skriva ut kartan själv, eller ladda ner och ha den i sin telefon. 

Osby Kälsved - Drivebro 
Lönsboda Nya Kyrkogården 
Hjärtasjön Lönsboda 

På kartorna finns förbjudna områden som är markerade med lila "rutnät". Var vänlig och undvik dessa. Mer info om kartans olika färger och symboler finner ni till vänster i menyn.

Tävla om fina priser

OK Gynge ordnar en lokal tävling med utlottning av bl.a. 3st presentkort á 500kr hos ICA Supermarket Osby. Inget krav på att ha besökt alla kontrollerna för att delta. För att delta lämnar ni in ert startkort där ni antecknat de bokstäver ni funnit på kontrollerna. Startkort finns att hämta vid gyngestugan och för utskrift hemma men det går även bra att anteckna bokstäverna på ett eget papper. 

Startkort 2021

Sociala medier

Följ gärna OK Gynge på sociala medier för uppdateringar och nyheter om Naturpasset. Tagga gärna OK Gynge och använd #NaturpassetOsby eller #NaturpassetLönsboda när ni delar med er av era naturupplevelser.

Tänk på att allemansrätten gäller under deltagande i naturpasset.

Kontakt: Linnea Gustafsson 0706792781 
Saknas någon kontroll i skogen? Hör av er så vi kan sätta ut en ny så fort som möjligt! 

Kartjustering Natupasset Hjärtasjön

 

Uppdaterad: 08 APR 2020 16:24 Skribent: Carina Gustafsson
E-post: This is a mailto link

Varje vecka:
Måndag: Orientering 18.00
Onsdag: Löpning 18.00
Söndag: Löpning 9.30
Läs mer under rubrikerna i menyn.

ullmax logga


 

 Våra sponsorer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Gynge - Orientering
C/o Ulla Håkansson, Vallmogatan 8
28371 Lönsboda

Kontakt:
Tel: 047921196
E-post: This is a mailto link

Se all info